pondělí 7. března 2016

Babiččin mrkvový dort

Co fakt nemám ráda, je strouhání mrkve, ale na druhou stranu tento dort miluju nebo tedy hlavně moje babička a vlastně vůbec celá rodina :-). Tento koláč je pravda náročnější na přípravu, ale musím říct, že si ho u nás zamilovala celá rodina a pokaždé co přijdu k babičce, tak se mě už ve dveřích ptá, kde mám krabičku s tím výborným mrkvovým dortem :-D. Dort pro každou příležitost. Nejenže krásně vypadá, ale hlavně móóóc dobře chutná :-P.


Ingredience na těsto:

2 1/2 hrnků špaldové mouky
1 hrnek třtinového cukru
1 lžička soli
1 lžička jedlé sody
1 1/4 lžičky kypřícího prášku
1 lžíce skořice
1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
1/2 hrnku oleje, 4 vejce, rozšlehaná
1 lžíce vanilkového extraktu
1 1/2 hrnku posekaných lískových oříšků-já teda kupuju už namletou směs z vlašských ořechů
2 hrnky jemně nastrouhané mrkve

Ingredience na krém:

250 g lučiny
5 lžic másla pokojové teploty
2 lžíce zakysané smetany
1 hrnek moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
2 lžíce citrónové šťávy


Postup:


Předehřejeme si troubu na 180 °C. Dvě dortové formy o stejném průměru vymažeme trochou oleje a smícháme společně mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu, skořici a muškátový oříšek. Potom přidáme olej, vejce a vanilku, přisypeme oříšky, nastrouhanou mrkev a všechno promícháme. Rozdělíme těsto do obou forem a pečeme 45 až 50 minut. Necháme vychladnout. Mezitím vyšleháme dohromady lučinu, zakysanou smetanu a máslo. Postupně přidáváme moučkový cukr, vanilku a citronovou šťávu. Jakmile budou oba korpusy kompletně vychladlé, namažeme je krémem. Polovinu krému dáme mezi oba korpusy a zbytek na stěny a vršek. Pokud chcete mít dort opravdu "obalený" krémem, doporučuju udělat dvojnásobné množství krému.



Žádné komentáře:

Okomentovat