středa 9. března 2016

Čokoládový fondant

Čokoládový fondant, lava cake, prostě čokoládový foodgasm, jinak se to asi popsat nedá. Hříšně dobrý dortík, který se rozplývá na jazyku. Neskutečně jednoduchý na přípravu, neskutečně složitý na pečení. Alespoň zatím tedy pro mě. Přiznám se bez mučení, že se mi ze 4 pokusů opravdu povedl dvakrát, ale ta chuť je prostě nepřekonatelná a ve spojení se zmrzlinou...mňamka. Takže vzhůru do toho a dobrou chuť :-)
 
 Ingredience na 4 porce:

2 šťastná vejce
2 šťastné žloutky
60 g třtinového nebo kokosového cukru
110 g másla
100 g hořké čokolády
2 lžíce celozrnné (bezlepkové) mouky
máslo na vymazání
hořké kakao na vysypání

Postup:
 
Předehřejeme troubu na 230°C. Připravíme si formičky. Můžeme použít malé zapékací (např. Ikea), formu na muffiny nebo jakoukoliv menší formičku, která může do trouby. Důležité je formu vymazat máslem a vysypat kakaem, jinak by nešly fondanty vyklopit. Pokud nemáte v plánu fondanty nakonec vyklápět, ale pochutnat si na nich rovnou ve formě, stačí ji vymazat máslem.
 
 
Ve vodní lázni necháme rozpustit máslo s hořkou čokoládou a mezitím si vyšleháme vejce se žloutky a cukrem do pěny. Jakmile se čokoláda a máslo rozpustí, pomalu je přiléváme za stálého šlehání do mísy s vaječnou pěnou. Nakonec do těsta vmícháme dvě lžíce mouky a naplníme předem nachystané formičky. Fondanty pečeme v předehřáté troubě pouze 6-7 minut.  Po upečení je necháme ještě ve formě chvilku odstát a vyklopíme na servírovací talíř. Můžeme doplnit o horké ovoce a zmrzlinu. Pokud chceme hřešit o trošičku méně, tak můžeme vyměnit zmrzlinu za řecký jogurt nebo zakysanou smetanu :-).
 
 

Žádné komentáře:

Okomentovat