středa 6. dubna 2016

Čoko banánové muffiny s horkým ovocem a zmrzlinou

Čokoláda a banán, nesmrtelná kombinace, která i tentokrát vládla naší kuchyní. Tentokrát ale ve formě malých muffinů :-).
 
 
Ingredience na těsto (20 muffinů):
 
230 g špaldové mouky
100 g kokosového cukru
30 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
1/4 lžičky sody na pečení
1/4 lžičky soli
sáček bio vanilkového cukru
4 banány
120 g másla
2 vajíčka
100 g hořké čokolády
100 g bílé čokolády
máslo na vymazaní formy
 
Postup:
 
Sypké věci (mouku, cukr, kakao, prášek do pečiva, sodu, sůl a vanilkový cukr) smícháme dohromady v jedné míse. V druhé míse smícháme vajíčka, banány (ty jsem si rozemlela v mixéru, ale stáčí i rozmačkat, pokud chceme mít větší kousky), roztopené máslo a kousky hořké a bílé čokolády. Tekutou směs přilijeme do sypké a všechno spolu promícháme. Směs přelijeme do formiček na muffiny a pečeme při 180 stupních 40 minut. Podáváme dokud jsou muffiny ještě teplé např. s vanilkovou zmrzlinou a horkými višněmi.
 
 

Bramborové chipsy s rozmarýnem

Tuto přílohu jsme dělali poprvé s kamarády minulý rok na dovolené v Chorvatsku. Předtím jsem dělala docela často brambory v troubě, ale většinou tedy jako měsíčky. Tady jsem poprvé ochutnala tuto variantu a musím říct, že jsem vrněla blahem. Možná za to mohlo i to jedno šampaňské ve mě a pár panáků Jägeru :-D, ale v tu chvíli to byl pro mě dokonalý foodgasm a od té doby je dělám pravidelně. Ať už jako přílohu nebo jako hlavní jídlo jen tak třeba s dipem :-).
 
 
Ingredience na 1 plech:
 
5 ks větších brambor
sůl, pepř, provensálské koření
čerstvý rozmarýn
olivový olej
cibule (česnek)
 
Ingredience na dip:
 
čerstvý kopr
1 kelímek řeckého jogurtu
pár kapek citrónu
pár kapek tabasca
pár kapek kečupu
špetka soli
 
Postup:
 
Brambory omyjeme, nakrájíme na tenké plátky a poskládáme vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Osolíme, opepříme, posypeme provensálským kořením, čerstvým rozmarýnem a poklademe plátky česneku nebo plátky cibule. Pokapeme rovnoměrně olivovým olejem a dáme péct na cca 30 minut do vyhřáté trouby na 225 0C. Podáváme s dipem, který jsme si připravili smícháním všech ingrediencí.
 
 

Kurkumové smoothie

Kurkuma - zlatá bohyně,  pozemská bylina Slunce, zlatý prášek první pomoci.  Podle dochovaných dokladů se používá kurkuma denně v Indii nejméně  6000 let jako lék, zkrášlovací prostředek, koření při vaření a jako barvivo. Zmínil se o ní i Marko Polo ve svém deníku: „Našel jsem bylinu, která má všechny kvality šafránu, ale je to kořen“. Její síla je vyvážená a má velmi široké spektrum působení.  Zvyšuje odolnost a regeneraci organizmu, podporuje imunitu a má vliv i na psychiku, správné tvoření tkání a celkovou regeneraci.  Prohlubuje přírodní chuť potravin, není příliš pálivá a je vhodná i pro ty, kteří nemají rádi čili koření, nebo jiné příliš aromatické koření. A udělat si z ní hned po ránu dobře v žaludku dodá sílu i energii :-). 
 
Ingredience:
 
2 zralé banány
2 velké lžíce oříškového másla
1 lžička mleté kurkumy
špetka mletého pepře
1 lžíce avokádového sirupu
2 hrnky kokosové vody
 
Postup:
 
Všechny suroviny rozmixujeme na hladký krém a ihned můžeme podávat, třeba k čoko banánovému muffinu :-).

Sobě sama trýznitelem aneb vzhůru do další výzvy :-)

Další z mých radostí je mé vlastní sebetrýznění :-D. Myslím, že se to tak dá asi nazvat, jak jinak nazvat někoho, kdo se dobrovolně vzdá pečiva, uzenin, sýrů, alkoholu (chjoooo :-D)  a dalších dobrot, peče dorty a různé chuťovky, které pak ani nejí a ještě se kouká na lidi, jak jim chutná. Ano, jsem sobě takovým malým sebe trýznitelem. Ono je to všechno ale hlavně podmíněno zase tím, že miluju výzvy, jakékoliv a najet na nějaký psychózní jídelníček a vzdát se všeho, co má člověk rád, to je velká výzva. Ale zase to, když člověk vydrží a pak vidí ten výsledek, je pak nepopsatelný pocit a výborný hnací motor dál. A i když je to na začátku těžké, dá se na všechno zvyknout a člověk si z toho nakonec ještě udělá i životní styl, kterého pak nemá potřebu se vzdávat i když si ostatní kolem dokola klepou na čelo :-D.
 
 
Takových "jídelníčkových" výzev jsem měla od října, kdy jsem začala trénovat s Michalem Kulštejnem možná pět. A pokaždé jsem si říkala, díky bože za to, že máš tak pevnou vůli :-D. Já mléčno výrobková, šunková a pečivová mám být bez toho všeho??? První jídelníček byl ale fajn a říkala jsem si, že jestli to bude takhle, tak to bude pohoda. Měla jsem ryby, maso, oříšky, zeleninu a dokonce Havlíkovy tyčinky (za ty bych teď položila i vlastní život :-D) a ani mi vůbec nevadilo, že jsem přišla o svou svatou trojici. Tento jídelníček vydržel asi 14 dní a přišla změna. Množství se omezilo a hlavně jsem nejedla pravidelně každý den od rána. Jeden den jsem jedla od rána do večera, další třeba až od 12 hodin a posunulo se to až tak, že jsem jedla od 14 hodin a hlady jsem šilhala. A to nejhorší přišlo, když jsem měla držet celý den hladovku. Ten den jsem myslela, že si okoušu i prsty na nohou a nejen sobě, ale i všem ostatním okolo sebe. Člověk by nečekal, jak strašně hodně mu můžou chybět cukry a podobné nesmysly, které jsou dnes ve všem. Jak já jsem byla nepříjemná a vzteklá :-D. Naštěstí to bylo jen jeden den a pak jsem se po měsíci odměnila hřešícím dnem. Padl akorát na den, kdy jsme jely s kámoškou do Vídně na vánoční trhy. Netěšila jsem se na nic jiného, než jak se pořádně "přežeru". Na punč, čokoládu, koláče, maso.... Dopadlo to tak, že jsem si dala jeden toust, koláč a do večera už jsem nic nejedla, protože jsem ještě odfukovala jako parní lokomotiva. A na další měsíc jsem měl útrum a taky další jídelníček.
 
 
Ke konci naší spolupráce s Michalem jsem už vlastně jedla jen tvaroh, bílky, maso a zeleninu a chodila 2 x denně na trénink. Popravdě ale musím přiznat, že mi to vlastně ani vůbec nevadilo a úplně jsem si zvykla na to, že nemám chleba s máslem a naopak mě to tak nakoplo, že jsem byla happy jako dva grepy. S Míšou jsme skončili někdy začátkem ledna, ale pořád jsme řešili a řešíme nějaké detaily a drobnosti, za což mu teda fakt moc děkuju, protože jsem někdy byla otravná jako nádražní vrabec :-D. Každopádně jsem za tu dobu, co jsme spolu trénovali sundala dolů nějakých 12 kilo, zjistila jsem, že je důležité na vše jít s mírou,  že nemá smysl kupovat v obchodě hummus a podobné hotové věci, ale že je mnohem lepší si ho doma udělat sám a že jde žít třeba i bez toho pečiva, které si nakonec člověk doma taky může udělat. Toto mi to všechno dalo a kromě 12 kil mi to nic nevzalo, takže za mě obrovská spokojenost :-D a nekončím.
 
 
Od pondělí jsem najela na nový režim, pro mě, jako masožravce (a že jsem ho měla za poslední dobu opravdu hodně) asi nejnáročnější, který jsem doposud měla. Čeká mě 8 týdnů makrobiotických sacharidových vln. A co to znamená? Stále žádné mléčné výrobky, kromě bílého jogurtu, jen ryby, zelenina, určité druhy ořechů a semínek a z ovoce jablko a hruška. Sedm dní v týdnu stejné obědy a snídaně a dost podobné svačiny a večeře.
 
 
Momentálně mám za sebou první 3 dny, začala jsem v pondělí 4.4.2016 (krásné sudé datum, to určitě přinese štěstí :-D) a pocity? Mám hlad :-D a to mám za sebou teprve 3 dny. Jooo tak tato výzva bude fakt krutá :-D.

pondělí 4. dubna 2016

Sushi párty :-)

Miluju ryby, všechny mořské potvory, sushi a deskové hry. A v kombinací s příjemnou rodinnou společností je to ideálně strávený páteční večer :-). Sushi dělám teprve pár měsíců. Vždycky jsem si koupila krabičku v Lídlu (mimochodem v Lídlu mají luxusní sushi za parádní cenu) nebo jsme si zašli na sushi někdě ven. Ale co je doma, to se počítá miláčku, takže jsem začala "šudlat" sushi i doma (mimochodem děkuji kamarádovi Bubovi za praktickou ukázku) a je pravda, že není nic lepšího, než si všechno udělat sám, aspoň člověk ví, co pak do sebe nasouká a v případě sushi, jsem jako bezedná studna :-D. Ačkoliv pro mě, jako ne úplně trpělivého člověka, je výroba vždycky jako peklo na zemi. Ale ten výsledek za to potom myslím stojí. Na páteční sushi párty jsem zase trošku zaexperimentovala a nědělala takovou tu klasiku, ale přidala zase i něco navíc :-). Mimochodem salát z řas je tedy koupený v Sushi Miomi restaurant a je nejlepšíííí :-)
 
 
Nigiri sushi s lososem čisté, Maki sushi s krabími tyčinkami, avokádem


Nigiri sushi s lososem a zakysanou smetanou s koprem a citrónem, koprové rolls s lososem a zakysanou smetanou s koprem a citrónem


Maki krabí tyčinky,losos, avokádo a krevety, rolls s avokádem, lososem a krevetkami obalované v červeném kaviáru

Krémová polévka z medvědího česneku

Jaro je tady a lužní lesy voní medvědím česnekem. Medvědí česnek patří mezi významné české detoxikační potraviny. Na 100 g medvědí česnek ukrývá něco kolem 150 mg vitamínu C, má vysoký obsah železa  a stejně jako klasický česnek či cibule obsahuje silně antibakteriální allicin, který pomáhá při chřipkách, poruchách trávení, mykózách apod. Myslím, že by byla škoda, ho tam nechat jen tak růst a nevyužít jeho zázračné schopnosti právě v kuchyni :-).

 

 
 
Ingredience na 2 porce:
 
500 ml kuřecího nebo hovězího vývaru
1 svazek poctivě nasbíraného medvědího česneku
yes hrachové chipsy s mákem
150 ml sójové smetany na vaření
1 vejce
 
Česnek opláchneme a nakrájíme na menší kousky. Necháme vařit v připraveném vývaru cca 15 minut. Na chvilku odstavíme a rozmixujeme do hladka ponorným mixérem. Vmícháme vejce, sójovou smetanu na vaření, dozdobíme bezlepkovými hrachovými chipsy Yes a můžeme podávat :-).
 

 

Špaldové palačinky s míchanými vajíčky a uzeným lososem

Vůbec bych netušila, jak luxusní chuť může mít spojení uzeného lososa a kokosového oleje. Experimentovat a improvizovat se prostě vyplatí. Snídaně, která nejen zasytí, ale hlavně pohladí chuťové pohárky :-)


Ingredience na těsto (8 palačinek):
 
250g špaldové mouky
500 ml sójového kokosového mléka
3 vejce
špetka soli
kokosový olej na smažení
 
Na náplň:
 
7 vajec
1 balení plátkového uzeného lososa
sůl, pepř
pažitka
 
V misce smícháme všechny suroviny na těsto a metličkou vyšleháme. Mezitím si na pánvi rozehřejeme kokosový olej, na kterém budeme smažit palačinky do zlatova z každé strany. V druhé pánvi si rozehřejeme další kokosový olej, orestujeme kousky uzeného lososa, zamícháme s vajíčky, osolíme a opepříme. Nakonec do vajíček zamícháme čerstvou pažitku a směsí naplníme ještě teplé palačinky. A vydatná snídaně je hotová. Dobrou chuť :-)